Składniki:
marchew ok. 500 gram
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 2 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
4 jajka
olej około 350 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
sól
rodzynki 2 łyżki
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Marchew umyć i zetrzeć - tak, aby uzyskać 2 pełne szklanki marchewkowych wiórków. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niej mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli i olej. Następnie wsypać utartą marchew, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki. Całość starannie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w temp. 180 stopni przez około 40-45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz